Фалшиви яйца


Фалшиви – така си намислих да нарека яйцата, за които ще разказвам по-надолу. Функцията им е да красят дома и да радват окото. Могат да бъдат използвани и като допълнение към подаръци в дните около Великден. Може и друго да могат, но ще се сетя, когато му дойде времето. 😉

Това на снимката са моите облепени със салфетки яйчени черупки. Бях преполовила работата по тях, когато попаднах на подобни (добре де, по-красиви 🙂 ), придружени с много полезни, достъпни и разбираеми обяснения, за начина на изработване в домашни условия и с подръчни материали.

И така, ще смеся моите обяснения с тези на Марта Стюарт, ще превърна оригами хартията в салфетка и инчовете в сантиметри.  🙂

 

Необходими материали и инструменти: Цели черупки от сурови яйца, салфетки, молив (не е задължителен), лепило, малка ножица с остър връх, тънка четка, лак.

Как да ги направите, стъпка по стъпка:

1. Пробийте две дупки в срещуположните краища на сурово яйце (на върха и дупето). Аз използвах за пробиването върха на макетен нож и с него по-скоро издълбах внимателно черупката. Не натискайте, за да не счупите яйцето. Добре е, ако поне едната дупка е с диаметър (е, на неправилен кръг, разбира се) от около 0,2 см.
2. За да изпразните яйчената черупка от съдържанието ви е нужен въздух, който да влезе през единия отвор и да излезе заедно с белтъка и жълтъка (точно в този ред) от срещуположния. Може да доставите на яйцето въздух с помощта на спринцовка или щприц, предполагам. Аз лично вдишах дълбоко, надух бузите и след неколкократно повторение изпразних черупките.
3. Слуховете твърдят, че в магазините могат да бъдат закупени едноцветни дървени, пластмасови и изработени от някакви други материали яйца, които да ви спестят описаните по-горе действия. Може и да е така. И освен, че не знам на какво миришат изкуствените яйца в магазина, тук ви разказвам просто  за фалшиви яйца, а не за супер – дупер фалшиви. 🙂
4. Изпразнената от съдържанието яйчена черупка трябва да бъде многократно измита и подсушена.
5. Най-сетне стигаме до интересната част 🙂
Избирате си шарена и плътна салфетка. Поставяте яйцето върху нея и премервате. Към дължината на яйцето, добавяте 0,5 см.; към ширината (дебелата тумбачестност 🙂 ) около 0,2 см.  и си отбелязвате с молив 😉 Скоба – ако моливът ви (нормален НВ) къса салфетката и не можете да отбележите размера, салфетката е тънка и ще ви е трудно да работите с нея. Трудно казах, не е невъзможно. 🙂 Затварям скобата.

Изрязвате правоъгълник с набелязаните размери.

Тази и следващите снимки  са от  тук.

 

 

6. Правоъгълника прегъвате на две по дължина. Прорязвате ленти с широчина от около 0,5 см. Започвате прорязването от края на правоъгълника и завършвате на около 0,5 см. от линията на сгъването.

 

 

 

 

 

7. Разгънете внимателно правоъгълника и го поставете с лицевата страна нагоре, като се стараете линията на сгъвката да е в средата на яйцето. Залепете средната част част на салфетката за черупката на яйцето.  Изчакайте да изсъхне лепилото.

8. Изрежете една от лентичките, като оформите равнобедрен триъгълник с връх в средата на лентата и основа опираща до черупката на яйцето. Залепете за черупката. Продължете по същия начин, като изрязвате и залепвате лентите през една.

 

 

9. Изрежете и залепете всички ленти, като внимавате да покриете цялата черупка. След като изсъхне лепилото, залепете и от другата страна на яйцето.

10. Може да лакирате яйцата, за по-добър външен вид. При лакирането на мен ми беше от изключителна полза това приспособление. Към обясненията отпреди две години, мога да добавя, че не е нужно карфиците да са подредени толкова нагъсто, дори е по-добре да са на разстояние от около 1,5 – 2 см. една от друга.

 

 

Надявам се, че поне с малко съм допринесла за подготовката на един красив,  весел и пролетен Великден.
Е, има още известно време до празника, а аз пък имам още едно – две лесни и красиви неща, които съм намислила да покажа как да си направите сами. 🙂

 

Comments
2 коментара to “Фалшиви яйца”
  1. astilar каза:

    Тъй като не съм сигурна, дали ще имам възможност да публикувам още някоя от идеите за декорация преди Великден, давам връзка към една интересна статия, на която попаднах и в която има идеи за декупаж със салфетки на истински яйца.

  2. astilar каза:

    Част от това, което не успях да покажа тук, може да видите в украсата на студиото на „Станция НОВА“ на 24-ти април 2011. 🙂

Вашият коментар