Естествена трева за Великденската украса


Засадила баба на чукара леща, тинтири – минтири, опа – па. 🙂 Ето тази детска песничка събуди мой спомен от детството. Тогава нямаше изкуствена трева, а още по малко я имаше паяжината със стотиците идеи за пролетна и великденска украса. Спомних си как мама постилаше памук в едни стъклени фруктиери, засаждаше в тях леща и после подреждаше върху поникналата тревичка шарените великденски яйца.

Тъй като мама не можа да си спомни точно как е отглеждала лещата, започнах да експериментирам още в средата на март и съм почти експерт по отглеждането на естествена трева, върху която ще поставя боядисаните яйчица. 🙂

Преди да продължа отварям голяма скоба: 1. Нямам нищо против изкуствената трева за декорация, особено ако е направена от хартия, дори ще използвам и такава. 😉 Изкуствена трева можете да си купите почти от всеки хипермаркет и ако сте решили да се задоволите само с нея, спокойно може да не продължавате да четете нататък. 2. За основа („почва“) се използва памук, вместо пръст, за да се запазят чисти яйцата, които ще се подреждат върху нея. Аз имам и допълнителна причина да използвам памук вместо пръст – тя се нарича котарак, естествен, с ееей такива дълги мустаци, доста игрив и с подчертано влечение към саксии пълни с пръст. 🙂 Затварям скобата.

Лещата расте много бързо. Можете да започнете отглеждането й около 5 до 7 дни преди деня, в който ще боядисвате яйцата. (Снимката на моите тревички е направена на 4-тия ден след засаждането.)

Необходими материали: Подходящ съд – плътен и непромокаем с размер по избор; Памук; Зрънца от леща (обикновена леща, каквато се използва за готвене).

Застилате плътно с намокрен и отцеден от водата памук дъното на съда, подреждате зрънцата леща върху него. (Не е нужно да има разстояние между тях, но е добре да не се застъпват много, за да не мухлясат.) Върху зрънцата нареждате отново памук, но накъсан на малки парченца и оформен на топчета. (Ако сложите плътен слой, покълналите стръкчета го повдигат и остават голи.) Не е необходимо да поливате с вода втория слой памук. Поставяте на топло и светло място, но не под пряка слънчева светлина. Ако сте направили всичко правилно, няма да се налага да поливате „разсада“ 🙂 преди да се проврат първите зелени стръкчета. Памукът е хигроскопичен и водата от долния слой ще се просмуче в горния. Проверявайте с ръка, дали е влажен. Поливайте леко с вода, ако горният слой на памука е сух. Внимавайте да не наводните. 🙂

Аз засадих кафява леща, която оцвети горния пласт памук. И това не ми хареса. 🙂 Внимателно го махнах и замених с нов и чист. Стана чудесно. Ако сте сложили много зърна от леща, горният памук се повдига от стръкчетата и може да се смени лесно. Може и да прехвърлите внимателно част от покълналите стръкчета в друг съд, подготвен по начина описан при засаждането.

Стъблата на лещата са тънки, но гъвкави. Оставете ги да растат на воля, ако сте подранили със засаждането. Когато дойде време да подредите яйцата, ако стеблата са високи, ги хванете с ръка и леко, нежно ги оформете в гнездо.

Дъщеря ми много се радва на лещената гора, наблюдава растежа й час по час и ден по ден. Радостта, ентусиазмът й, загрижеността й за приведените стъбълца, ето това е пролетно настроение. Още една причина, за да споделя как се сади  леща, естествена трева за пролетна или великденска украса. А може би някога и Кремката слушайки някоя детска песничка ще си спомни и ще покаже на детенцето си как баба му е садила леща. 🙂

Вероятно съм пропуснала нещо в обясненията, но ако се захванете и имате въпроси съм насреща, с удоволствие при това. 🙂

 

Comments
5 коментара to “Естествена трева за Великденската украса”
 1. Кръстю каза:

  Чудесна идея! Благодаря! Не бях се сетил…:)

 2. Милена каза:

  Йее, разкошно. Веднага се заемаме!

 3. astilar каза:

  Еха, много се радвам! 🙂

 4. Ех, а аз като малък си „сеех“ леща в памуче и исках да си направя лещена плантация. 🙂

 5. Niili каза:

  много готина идея, от която ще се възползвам със сигурност 🙂 благодаря за споделянето 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: