Предимства и недостатъци на градския транспорт :)


Наблюденията и опита ми през последните три години са над/ в градския транспорт в Бърно, Чехия. Споделям, защото ми се споделя 🙂 , защото ми се струва интересно, а също и приложимо някъде там 🙂 Ако очаквате сравнения с някой друг градски транспорт, може да спрете да четете още сега. 🙂 Имам един, два до деветдесет не много приятни спомени със софийския транспорт, но те са загубили давност, така че ще ги пропусна, освен, ако потокът на мисли не ме понесе натам. (Даже вече ме понесе, но… 🙂 )

Предимства:

1. На всяка спирка има разписание, актуално разписание.

2. Промени в разписанието, в мястото на спирката или маршрута на превозното средство са отразени в сигнално жълто, поне седмица преди да започнат. (Това, че всеки ги вижда чак, когато вече е закъснял е друга тема 🙂 )

3. Превозните средства идват на спирката  точно на минутата указана в разписанието. Добре, понякога закъсняват с няколко секунди. 🙂

4. Превозните средства (трамваи, тролеи, автобуси) са снабдени с платформи и специални места за детски и инвалидни колички. Не всички, през едно от пристигащите, но това е указано в разписанията на спирките, а има и обозначения на „носа“ на транспортните средства.

5. Повечето от спирките са с платформи (или както и да са казва онзи наклон за преход), който позволява лесен достъп на колички до тях.

6. Ако си майка с количка, когато се приближава към теб превозното средство, леко помахаш с ръка и добрият човек (по Кремена) ти спира така, че да можеш да се качиш лесно. (Ако си с дете и куфари също, опитвала съм. 🙂 )

7. Във всяко от обозначените за колички превозни средства  има специално отделено широко (достатъчно) място за тях. Ако без основание сте заели това място и сте се замислили за нещо, по уредбата в транспортното средство, зазвучава съобщение – „Моля, освободете мястото за колички.“ – и не тръгва, преди да сте го освободили. (Не ми се е случвало чак толкова дълбоко да се замисля. 🙂 ) 8. Има хора, които, за да се качат или слязат от превозното средство, се нуждаят от допълнителна помощ. За тях има специален бутон, ако го натиснат, шофьорът слиза и им помага. Лично качва или сваля количката. И е усмихнат, не мрънка.

9. Почти всички транспортни средства имат камери, чрез които водачът наблюдава случващото се зад гърба му 🙂 Ако някой пиян и с бутилка се качи в превозното средство, по прословутата уредба пак зазвучава съобщение, което гласи, че всички с питиета 🙂 трябва да напуснат, преди да продължим пътя си. 🙂 Само съм чувала, не съм виждала, как въпросното „изчадие“ бива свалено от трамвая (предимно там се возят 🙂 )

10. Имена – Трамваите си имат имена, симпатично е 🙂 Имат и кръщелни свидетелства, закачени тук-там. 🙂 Пътували сме в Лучия, Терезка и Зузанка. 🙂 От скоро и тролеите си имат имена. Често сутрин пътуваме със Смърфиета 🙂 Смърфиета е синя, много ясно и името ѝ е написано на носа, а освен това вътре в нея са закачени кукли, нарисувани смърфове.

––––––

К:  Мамо, тази приказка, която пишеш за мен ли е или за теб?
А: За градския транспорт в Бърно, Креми.
К: Е, какво има да пишеш за това? Първо слизат хората и после ти се качваш!

––––––-

Недостатъци:

1. Очевидни няма.

2. Често правят ремонти. Да после е по-хубаво, ама…

3. Когато правят ремонти пускат насрещните трамваи да се движат по една линия, теоретично бива да се изчакват, но  се случват и инциденти. Днес, например нямаше жертви, защото се движеха бавно, но закъснях за работа, което е прецедент. 🙂

 4. Вероятно, поради това, че рядко стават инциденти, ръководителите на обществения транспорт не изглеждат много подготвени, за да се справят с тях. В днешния случай, бе блокирана в двете посоки, по време в което студентите отиват на лекции и хората на работа. За да заместят трамваите бяха пуснати автобуси, но те не се движеха с по-сгъстен график, за да извозят стотиците хора висящи по спирките, а с редовния. Например аз, успях да се кача едва в третия автобус и то едвам, защото беше претъпкан.

Ами, това се сещам за сега, ако ми дойде още нещо на ум, ще добавям 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: