Магията на Коледа


Запазила съм, в черновите на блога текстове, които съм писала за други медии 😉 Позволявам си да публикувам този, защото в него има някои важни неща. Не го редактирам умишлено. Въпреки допуснатите стилистични грешки, бих искала този текст да продължи живота си, както е написан на 19 ноември 2010. От тогава изпих, видях да текат, плувах в много води, но все още вярвам в духа на Коледа.
Текстът е дълъг и досаден на места, но ако хванете диагонала, и имайки предвид, че не е писан за тук, може да имате сили да го дочетете до края. :mrgreen:

*****

С наближаването на Коледа, в създаваната празнична атмосфера, все по-често се промъква детският въпрос: „Мамо, съществува ли дядо Коледа?“ Често родителите се колебаят какъв отговор да дадат на детето и какво да му кажат, така че да не разрушат вярата му във вълшебството, но и да не подхранват прекалено илюзиите му. Темата се усложнява допълнително от желанието на родителите да бъдат искрени с детето си и да дават личен пример за твърдението, че не бива да се лъже. Надявам се информацията и съветите в тази статия да подпомогнат индивидуалния ви подход при воденето на неизбежния разговор за вълшебния старец.

Героят –  Санта Клаус  е бил създаден в края на 19-ти век от илюстратора Томас Наст – симпатичен старец с червени дрехи и дълга бяла брада, който живее на Северния полюс. Година по късно, писателят Джордж П. Уебстър описва и работилницата, където джуджетата неуморно изработват играчките, които в коледната нощ старецът подарява на всички деца по света. През 1931 година, известна марка за бутилирана газирана вода започва рекламна кампания, в която главен герой е Дядо Коледа. През годините образът на благия старец навлиза все по-активно във всякакви медийни кампании, като доста измества или поне се намесва в празнуването на Рождество. Твърдението, че Дядо Коледа е герой създаден от католиците, води началото си от първообраза му Свети Никола, но като цяло не е вярно, защото църквата не приветства появата на този герой, а в някои страни, дори го отрича и заклеймява.

Легендата за вълшебния старец, който заедно със своите помощници джуджета работи неуморно цяла година, а в коледната нощ пътува с шейна, водена от летящи елени и се промъква през комина в милиарди домове, за да зарадва с подарък всяко дете по света е прекрасна. В основата и са вярата в доброто, в надеждата и в справедливостта – ценности, които не бива да бъдат пренебрегвани.

Светът на вълшебствата помага на децата да растат и да се адаптират към реалността, а не обратното твърдят психолозите. Децата имат нужда да развиват въображението си и всички магически гори, скрити съкровища, говорещи животни, цветята и играчките, които оживяват нощем, докато децата спят, за да си организират бал, са приятели, а не врагове на детската психика. Част от този вълшебен свят е и Дядо Коледа.

Обикновено, когато са на възраст около 5 – 6 години, децата започват да се съмняват в съществуването на вълшебството и да задават „технически“ въпроси, които са обусловени от вече натрупаните знания и реални представи за време, пространство и форма. Може ли наистина целият свят да бъде обиколен за една нощ? Как дебелият старец успява да се провре през тесния комин? А как ще влезе, ако изобщо нямате комин? И много други въпроси, които само детската изобретателност и въображение могат да измислят.

Отговорите могат да бъдат различни според ситуацията. Препоръката на психолозите е да се постараете да не разочаровате детето, да не разваляте вълшебството, докогато е възможно, но да отговаряте конкретно на директните въпроси, да не лъжете и заблуждавате детето.
– Разказвайте на децата си приказки за коледните чудеса. Така те може да не вярват във физическото съществуване на Дядо Коледа, но ще продължат да вярват в силата на доброто и справедливостта, което е важно за израстването и формирането им като личности.
– Разказвайте вашите спомени свързани с празника, изтъквайте и други негови предимства, освен подаръците – например това, че на Коледа обикновено цялото семейство се събира заедно и хората засвидетелстват обичта и привързаността си един към друг.
– Обяснявайте на децата, че различните хора вярват в различни неща, че вярата и мечтите са лични преживявания и не е нужно да бъдат обявявани на всеослушание, а е по-добре да се споделят и обсъждат с най-близките хора, които винаги биха проявили разбиране към тях.
– Ако в семейството има по-голямо дете, което разобличава и отрича пред по-малкото съществуването на Дядо Коледа, поговорете с него. Успокойте малкото дете и му обяснете, че не всички вярват в чудеса, но вие обичате и харесвате тази приказка. На голямото дете припомнете как самото то е вярвало доскоро във вълшебния старец и с каква радост е приемало донесените от него подаръци. Превърнете голямото дете в свой съучастник – гласувайте му доверието да поддържа вълшебството и да не го разкрива пред по-малкото, като все пак внимавате да не прекалява и да отговаря конкретно на директните въпроси на малчугана.
– Ако детето е вече по-голямо (около 7 години) и задава конкретни въпроси за съмненията си относно съществуването на стареца, трябва да ги потвърдите, с което неизбежно ще го разочаровате, но пък няма да се чувства глупаво сред приятелите си в училище, които отричат съществуването на Дядо Коледа. В случай, че продължите да поддържате илюзията рискувате детето да загуби доверието си във вас, както и да ви стовари вината за подигравките, които търпи от съучениците си.

С наближаването на празника, образът на Дядо Коледа се появява навсякъде – в реклами, в клипове, във филми. По улиците и в търговските центрове се разхождат десетки Дядо Коледовци, което обърква децата. Не ги лъжете, че са истински, а обяснявайте, че са костюмирани хора, които се грижат за създаването на празничната атмосфера. Създайте заедно с детето празнична атмосфера в дома си, изработете си нови коледни украшения, направете коледни бисквити, украсете заедно елхата и дома. Коледа е наистина вълшебен празник, макар и не по начина, по който сме възприемали вълшебствата в детството си, предайте красотата, добротата и уюта на традицията на децата си, за да могат по-късно те да ги предадат на своите и така нататък, докато свят светува.

Кой получава подаръци?
„Ако си послушен, Дядо Коледа ще ти донесе подарък.“ – не е изключено да сте се изкушили да използвате тази фраза или казана с други думи – „Ако не слушаш, Дядо Коледа няма да ти донесе подарък.“ Да, това помага, за да накарате детето да изпълни желанието ви да прави или не прави нещо, но за кратко. Съветът на психолозите е да не се изкушавате с употребата на подобни фрази, за да подчините детето на волята си. Все пак, Дядо Коледа не е част от наказателната рота. Детето трябва да свързва образа му с добротата, бащинското чувство, справедливостта, а не с наказанието – лишаване от подарък. Освен всичко, много добре знаете, че това не е вярно и дори на не дотам послушния си малчуган ще подарите коледен подарък.

Колко подаръци носи Дядо Коледа?
Да, този празник също неизбежно е комерсиализиран, употребяван от маркетолозите, авторите на реклами и търговците. Организират се коледни тържества в детската градина, в училище, в работата на мама, татко, баба, в търговски центрове и детски кътове за игра. Множеството тържества никак не помагат за укрепването на вярата в съществуването на Дядо Коледа, а още по-малко пък допринасят за укрепването на ценностите, които са свързани с празника.
Съветът на психолози и социолози е да не прекалявате с подаръците, особено с тези, които децата получават на обществените тържества, основно по две причини:
– Децата получават много подаръци, които често са им излишни. Подаръкът носи моментна радост от получаването, но още на следващия ден бива заменен със следващия и т.н. По-малко вероятно е детето да оцени достойнството на един подарък, когато е предшестван или последван от друг, отколкото ако е получен самостоятелно. Детето ще оцени по-високо два или повече подаръка, когато са получени наведнъж (намерило ги е под коледната елха), отколкото ако са получавани в продължение на цял месец. Дори, ако имате добри финансови възможности и не съществува опасност да се разорите, изобилието което създавате не е подходящо за успешното възпитание на детето, то може успешно да си играе с една играчка, също както и безуспешно с десет.
– Коледа не е състезание, желанието ви за демонстрация на финансова стабилност и даването на детето на най-големия и скъп подарък измежду всички останали в групата в детската градина или училище няма да компенсира вниманието и грижите, които не сте полагали за него през годината. Подобна демонстрация може само да натъжи, нарани и развали празника на някое друго дете, чиито родители нямат вашите финансови възможности. Не забравяйте за ценностите на Коледа и я приемете като подходящ момент да помислите и за другите, а не единствено за себе си и детето си. Не е лоша практиката на някои организатори на тържества, които избират да подарят на всички деца подаръци, които са равностойни, но не еднакви. Така се запазва интересът към изненадата и се спестява разочарованието на децата.

Направете така, че на Коледа в детските очи да греят усмивки, а не да блестят сълзи!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: