Най-сетне: Супа от тиква ;)


Решението да сготвя едно от наличните парчета на супа, дойде почти естествено. Първо от подсказката на Жени и второ, защото се оказа, че въпросната тиква не е сладка. Единият от сладкишите беше пълен провал по тази причина, макар че ставаше за ядене все пак и не се задържа дълго. При направата на втория сладкиш, чиято рецепта също ще напиша някой ден, установих, че тиквата, освен, че не е сладка, не поема захарта.

Тук си казах: ще бъде супа! И си запях песничката Супа костенурска от балкантонския запис на приказката за Алиса в страната на чудесата. Лю, Меми и всички останали шоколадолюбци, призовавам ви да я чуете :mrgreen:  http://www.svilendobrev.com/detski/zvuk/pesnicki/ot-prikazki/Alisa%20pri%20chudesata:6.%20supa%20kostenurska.mp3

Малко или много, използвах продуктите, както са предписани в тази рецепта. Промених съотношението и начина на готвене. Без да навлизам в подробности – сварих тиквата, морковите и картофите в дълбока тенджера, допълнена с вода до нивото на зеленчуците. Оставих ги да изстинат десетина минути и ги пасирах, както си бяха в тенджерата с останалата от варенето вода. Добавих лъжица олио, смляна глава лук, смляния корен от целина. Върнах на котлона и варих десетина минути, подправих с чер и червен пипер, сол, листата от целината и малко масло. Варих, докато се разтопи маслото.

Малко преди да довърша хапването на втората порция от супата, ми хрумна да я снимам 🙂 криво – ляво.

После изядох и нея 🙂

Предполагам, че би била още по-вкусна с малко настъргано сирене отгоре. 🙂

Остават ми още две парчета от „проблемната“ тиква. Едното ще се превърне в крем, а за последното още чакам предложения. 😉

Comments
4 коментара to “Най-сетне: Супа от тиква ;)”
  1. Жени каза:

    Моята теория е, че щом не остава време за снимки или се сетиш за тях в последния момент, манджата се е получила наистина добре 🙂

    И никога не се бях замисляла, че има тикви, които не поемат захар, и чак сега си обяснявам защо част от парченцета тиква, които пекох скоро, не бяха толкова сладки (да не кажа никак) в сравнение с останалите. Интересно.

    Мнооого прегръдки от мен!

    • astilar каза:

      Благодаря за прегръдките, Женичка!
      Много рядко снимам манджи, защото не ми се занимава с аранжировка. 🙂
      На тиквите като храна не бях им обръщала особено внимание преди, използвах ги за украшение, предимно. 🙂
      Тепърва започвам да се увличам по ястията, приготвени от тях. 🙂 Но да се учиш от тиква е много добро придобиване на опит. 🙂 във всякакъв смисъл 😉

  2. teo каза:

    Изглежда много вкусно 🙂 Наскоро и аз пробвах супа от тиква, но без картофи, и се получи супер – консистенцията е просто перфектна за крем-супа 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: