„Никога не ме оставяй“


роман "Никога не ме оставяй" Кадзуо ИшигуроПочти невъзможно е да се каже нещо за романа „Никога не ме оставяй“* без да се развали удоволствието на бъдещите читатели от срещата с него. Седмици след като затворих последната му страница, продължавам да се връщам в мислите си към разказа на Ишигуро. Признавам, че част от вълнението ми се дължи отново на подходящия момент, в който този роман стигна до мен. Имам усещането, че в известна степен, съм преживяла някога част от събитията. Някои критици и читатели, считат романа за научно-фантастичен, но според мен това е просто един ход, с който автора достига до по-широк кръг от читатели. (Боя се, че почитателите на научната фантастика биха останали разочаровани, но е възможно и да не съм права.) Лично на мен много ми допадна структурата на разказа, която бих определила като словесен пъзел. В хода на повествованието автора въвежда определена дума, чието значение героите знаят, но за читателя остава загадка онова, което се крие зад нея, докато самият автор не стигне до подходящия според него момент да им я разкрие и да въведе следващата дума, и така до самия край.

Заглавието на романа е „взаимствано“ от заглавието на едноименна песен, която Ишигуро е включил в репертоара на измислена от него изпълнителка Джуди Бриджуотър. Още в първия момент реших, че името на певицата е съчетание (отново пъзел) от имената на Джуди Гарланд и Диди Бриджуотър. Имам основания да продължавам да мисля, че е точно така. Песента „Никога не ме оставяй“ се оказа стандарт, един  от онези, които през годините се е сдобил с много аранжименти и е бил интерпретиран от различни изпълнители. Следващото изпълнение е съвременната версия на песента, която е включена във филма създаден по романа на Ишигуро.

Ако се боите, че може да се развълнувате и мислите ви да поемат по непредвидими и неведоми пътища, изобщо не се захващайте с четенето на романа „Никога не ме оставяй“.

*Превод на български Мария Донева; издателство „Колибри“ 2008

Реклами
Comments
One Response to “„Никога не ме оставяй“”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Почти невъзможно е да се каже нещо за романа “Никога не ме оставяй”* без да се развали удоволствието на бъдещите читатели от срещата с […] Прочетете повече -> WordPress.com Top Posts […]Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: