Каузи и казуси


Не мислех да коментирам темата тук, но се случи така, че на два пъти станах пряк участник в разговори по повод показната благотворителност, показната кампанийност, показната съпричастност, която всъщност е чиста проба безпричастност.

По време на интервю за работа* ми зададоха въпроса, какво е мнението ми за ВШ. Отговорих най-откровено, че не гледам предаването, но пък съм чела и подкрепям отвореното писмо на Красимира Обретенова до медиите. Защото проблемите са толкова много, а хората, които се интересуват от тях толкова малко. Коментирах, че за децата НИ би трябвало да отделяме повече време и с внимание да се отнасяме към проблемите им – независимо, дали са роми или роми, в неравностойно положение или в неравностойно положение, възпитани или възпитани. Всички деца са наши. Въпросите свързани с отглеждането и възпитанието им са комплексни и не бива да ги разделяме, коментираме отделно и пренебрегваме никой от аспектите. Горе -долу така отговорих и така мисля.

В детската градина, която посещава дъщеря ми ще се организира благотворителен базар – Деца помагат на деца. Първоначалната идея била да се подкрепи една от каузите на ВШ. По време на обща родителска среща, директорката на детската градина изрази съмнението си, дали решението им е правилно и попита родителите. Въпросът беше, дали изобщо да се провежда базарът и ако да, къде и как да се насочат събраните средства? Родителите решихме – базарът да се проведе, със събраните средства да закупим обзавеждане (в зависимост от размера на сумата), което да подарим на някое от социалните заведения в града. Родителите решихме да не подкрепим ВШ.

Каква е всъщност целта на ВШ или Б-до? Логичен и лесен отговор е – да покаже на обществото, че има социални проблеми. Т.е. да покаже на нас, че си имаме проблеми. Само че нито една от двете шоупрограми няма да ни превърне в общество, поне не в такова, което да действа, вместо да рони сълзи пред телевизорите и да работи, вместо да изпраща кратки съобщения на платен номер.

* Изобщо не съжалявам, че не спечелих конкурса, дори напротив. За моя радост съм неспособна да се нагаждам, според нечии очаквания. 🙂 За моя радост има още толкова много възможности. 🙂

Advertisements
Comments
6 Коментари to “Каузи и казуси”
 1. Жени каза:

  ВШ я гледах само веднъж – първия път и много ревах. Ама не ревах заради водещата (която все повече ме дразни), нито заради клипчетата. Ревах, защото в един период ходих в един от домовете в Хасково, за да се занимавам с децата. Всеки път като излезех от там си поплаквах тайно, за да не ми забранят да се върна. Та тогава правех това, защото директорката обясняваше, че децата получават достатъчно средства от общината и нещото, което им липсва е внимание – някоя кака или батко да отиде и да рисува с тях. Та не гледам ВШ, именно заради това – със смс-и няма да зарадваш тези деца – много повече ще направиш за тях, ако отидеш и им кажеш колко са красиви днес и каква хубава приказка ще им разкажеш… Като призовават за смс-и, а други като ги изпращат, си мислят, че са изпълнили своя дълг – ами не е така… Извинявай, стана много дълго и не знам дали е ясно това, което исках да кажа, просто в моя блог не можах да го направя, макар че опитах…

 2. Таня каза:

  Съгласна съм с всичко написано. Хубавото е, че срещам все почвече хора, които мислят по този начин!

 3. Меми каза:

  Много ме кефи, че не им изписваш имената 🙂 А аз направо имам чувството, че никой не ги гледа. По-вероятно е просто да общувам само с такива хора. Но наистина стават повече. Много се надявам догодина ТВ безобразието да не е толкова арогантно и срамно. И да има много повече хора, които мислят и действат, а не гледат.

 4. deni4ero каза:

  Подкрепям. И не гледам.

 5. astilar каза:

  Мем, не се сещам за основателна причина да им изписвам имената. Първо всички ги знаят, второ реклама не бих искала да им правя, ако ще и мижава да е в сравнение с техните кански усилия. Блях.
  Жени, едно от правилата, когато работиш/ рисуваш с деца е да го правиш така, че те да не се привързват към теб. Отново блях, защото професионалистите са тези, които умеят да правят точно това. И знаеш ли колко с това са полезни на децата?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: