Световен ден на миенето на ръце


Както и да звучи. Факт. От 2008 – ма 15-ти октомври се отбелязва така.
Миенето на ръцете предпазва вас и хората около вас.
Нямам никакви намерения да пропагандирам каквото и да било, но понякога си мисля с тъга, че очевидни неща, ежедневни дейности, елементарна хигиена, простичките работички се нуждаят от специално разясняване.

Тази година отново поне на 15 октомври да обърнем внимание на миенето на ръцете с вода и сапун. Фокусът са децата. Лошата лична хигиена заедно и липсата на достъп до добри санитарни условия са причина за около 88% от смъртните случаи при болести придружени от диария и са отговорни за смъртта на 1,5 милиона деца под 5-годишна възраст всяка година. По данни на Световната здравна организация, 13500 от тези погубени детски живота всяка година са на деца от зона EURO-B, където попада и България.

Превръщането на миенето на ръцете със сапун преди хранене и след посещение на тоалетната в автоматизиран навик, спасява повече човешки животи отколкото която и да било ваксина или медицинска интервенция сама по себе си; намалява смъртността от болести, придружени от диария наполовина, а смъртността от остри дихателни инфекции с ¼; предпазва от редица кожни болести, възпаление на очите, чревни инфекции. Като цяло, измиването на ръцете с вода и сапун намалява заболеваемостта с 42% – повече отколкото всяко друго отделно взето средство за превенция на заболеваемостта.

Въпреки че хората знаят, че трябва да си мият ръцете и кога е особено важно да ги мият, изследванията показват, че само 34% от хората в развитите страни го правят винаги след ползване на тоалетна (или сменяне на бебешки пелени) и преди боравене с храна. Ръцете трябва задължително да се измиват и всеки път след пипане на животно, домашен любимец или неговите играчки и отпадъци; след духане на носа, кашляне или кихане в ръцете; след третиране на рани; докосване на болен или ранен човек; боравене с отпадъци, мръсни обувки и т.н., и разбира се, винаги когато ръцете ви са мръсни.

Денят се отбелязва в повече от 80 страни в света.

За повече информация:

Фондация „Земя завинаги“

Тел.: 042 634641, 0897 801179

E-mail: office@earthforever.orgЕ-мейл адресът e защитен от спам ботове.

http://www.earthforever.org

Днес е и Активният Ден на Блоговете по темата ВОДА, в който аз не участвам по ред причини. 🙂

Advertisements
Comments
2 Коментари to “Световен ден на миенето на ръце”
  1. Меми каза:

    Бреей, и защо толкова се пазиш да не пропагандираш нещо, особено нещо толкова полезно?;) С цитата ме накара да се замисля – аз се мия дори повече, отколкото има нужда, но с децата трябва да съм по-настоятелна в много от изброените случаи…

  2. teo каза:

    Много ми е странно, когато в обществена тоалетна чуя как мацката от съседната кабинка си тръгва без да свърши това полезно действие.

    Работи над твоето ангелче, когато е навик се случва просто автоматично и тя би ти била благодарна за такъв навик, много трудно е да се създават полезни навици в зряла възраст…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: