Kumihimo


Така се нарича японска текстилна техника, която е възникнала около 550 години преди Христовата Ера, когато будизмът се разпространявал в Япония и хората въвели употребата на декоративни въжета по време на религиозните церемонии. По-късно сплитките се разпространили като елемент за декорация на облеклото, въжета за прикрепяне на самурайските оръжия и за препасване на ножове. Днес kumihimo се използва основно за пъстроцветна декорация.
Думата, която на мен ми прозвуча изключително хармонично, в превод означава просто kumi – събиране на himo – нишки, въже.

Повече за предисторията можете да прочетете на английски тук.

За kumihimo научих от блога Paper beads и с любезното разрешение на Janice Maе споделям с вас най-лесния начин за сплитане на декоративни нишки. Толкова очарователен и лесен, че мога да го правя в парка, докато дъщеря ми си играе. Няма никаква опасност да сбъркам, мога да прекъсна по всяко време и най-важното от един момент, който настъпва съвсем в началото мога да сплитам без да гледам през цялото време в ръцете си, защото движенията се превръщат в механични. (Всъщност съвсем не случайно тази техника се използва също и за релаксиране.)

За всички, които разбират английски и биха искали да опитат този начин на тъкане ще е достатъчна информацията в Paper beads. За останалите ще се опитам да дам указания на български. 🙂

Приспособлението ми, което е един от елементарните (има много по-сложни, с които може би ще се занимавам по-нататък) станове за kumihimo е направено от твърд картон. Представлява квадрат с размер 6 * 6 сантиметра. На всяка от страните има по два разреза, които са на равни разстояния от краищата и един от друг (2 см.) Дълбочината на всеки разрез е около 0,7 см. Картоненият квадрат има дупка в средата – през нея минават и основните нишки, и готовото въже. За улеснение по-долу ще наричам приспособлението примка.

Ето видео урокът на Janice и моите разяснения на български към него:

Необходими са ви 7 нишки с избрана от вас дължина, които завързвате заедно в единия край. Възелът се промушва през дупката в средата на примката, а нишките се разпределят в разрезите. Имаме 7 нишки и 8 разреза, така че един остава празен. Можете да работите по посока на часовниковата стрелка или в посока обратно на часовниковата стрелка. Единственото важно е да не сменяте посоките в процеса на работа. В случая, на видеото, е показано тъкане в посока обратна на часовниковата стрелка. Преброявате три нишки в избраната посока, като броенето започва от празния разрез. Хващате третата нишка и я прехвърляте в празния разрез. Завъртате примката в избраната посока и отново броите три нишки. Третата прехвърляте в празния разрез и т.н. От време на време придърпвате нишките и възела, за да стоят стегнати. Много бързо се свиква и наистина бързо и лесно се тъче цветно декоративно въже. Краят се завързва по същия начин както се завързват свободните нишки в началото.

Преди да започна ми беше достатъчно да видя видеото веднъж. 🙂

И сега да споделя какво изплетох първо за моите хартиени мъниста.

Thank you, Janice! Wish you a lot of inspiration and happy crafting!

Advertisements
Comments
6 Коментари to “Kumihimo”
 1. keklanka каза:

  Хах, много яко 🙂 Аз също плета такива неща, но изобщо не ми беше дошла идеята за тази основа хартиената, с помощта на която се плете 🙂 Абе колко ми беше досадно, стисках връзките или между коленете си, после всяка отделна страна я опъвам.. лудница, ама кой да попадне на горното видео 🙂

 2. Janice Mae каза:

  I really love your paper beads. They match so perfectly with the strings you used for the kumihimo. Thank you for the feature. Janice Mae

 3. вили каза:

  Страхотно! Първоначално нищо не разбрах, но като пуснах и видеото и всичко си дойде на място!

 4. astilar каза:

  Много интересно! Благодаря за споделянето! Поздрави и успех!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: