Флорентини/моята импровизация


Представа нямам, откъде идва името им. „Заплюла“ съм си ги за приготвяне от няколко месеца, но все не се наканвах до днес (14 февруари 2010), когато някак усетих, че ако не ги направя ще експлоадирам, както най-добрия в света специалист по парни машини.:mrgreen:

Оригиналната рецепта е от едно списание, което излизаше на български преди 7 – 8 години, когато много от продуктите описани в рецептите ги нямаше масово на пазара. Сега продуктите ги има, а списанието не. За мен разминаването е простимо, защото съм си събрала прилежно почти всички броеве.

Моята рецепта се различава достатъчно от оригиналната, за да я нарека моя.🙂

От тук нататък моля, бременните (множат се край мен и предизвикват радостта ми), както  персонално Георги Фурнаджиев, Люба Канелова и Милена Пехливанова да не четат.🙂 А всички останали да си поемат отговорността, че са продължили🙂

Необходими продукти (с всички специфични се снабдих от Кауфланд на приемлива цена):

Озахарени череши, нарязани на ситно  – три препълнени супени лъжици;
Бананов чипс – строшен на малки парченца в същото количество, както черешите;
Бадеми – безсолни и строшени – 1 супена лъжица;
Мед – 2 супени лъжици;
Масло – 100 гр. ;
Брашно – 1/2 чаена чаша;
Шоколад млечен (без боклуци🙂 ) – 100 гр.

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява предварително до 180 градуса. Намазват се две тави с олио, поръсени с брашно (малко олио, малко брашно). Маслото и медът се разтопяват в подходящ съд на котлона (препоръчвам бавно – на ниски градуси). Съдът се сваля от котлона и се прибавят брашното, черешите, банановият чипс и бадемите. Разбъркват се с дървена лъжица, докато се получи хомогенна смес.  (Сместа е гъста и ронлива, не прилича на тесто. Сместа въобще и на нищо не прилича, но ви уверявам, че въпросът – е, как пък от това ще стане бисквита е неуместен.🙂 ) С лъжица се сипват порции от тестото в тавата, с втора си помагате, за да оформите питчици/бисквити. Оставете повече разстояние между бисквитите.  Печенето продължава 1 минута или, докато бисквитите леко покафенеят. (Иначе рискувате да получите печени камъни.🙂 ). След изваждане от фурната оставете бисквитите да изстинат много добре, преди да ги прехвърлите в чиния.

Шоколадът се разтапя на водна баня и с него се намазват изстиналите бисквити.

Ъм, за съжаление трябва да престоят поне 3-4 часа преди да ги опитате, за да омекне тестото, а шоколадът да се втвърди.

Вкусът е, вкусът е…, дори за мен която не обичам сладкиши, … прекрасен.🙂

Предупредените да не се оплакват, моля.🙂

П.П. Мързи ме да свалям снимките, а и те без това вероятно са лоши.🙂

Добавено на 18. 02. 2010 година

Comments
9 Responses to “Флорентини/моята импровизация”
  1. deni4ero казва:

    Щото са изядени, нали, дискриминацийо?!! Протестирам! Освен това държа да отбележа, че спазих забраната за четене.

  2. вили казва:

    Aз четох. И имам един въпрос. Ти колко време ги изчака преди да ги опиташ? Винаги ми е било много трудно да спазвам необходимите срокове за изчакване….

  3. Жени казва:

    Другия път в ограничителния списък да вмъкнеш и хората без фурна😉

  4. vilford казва:

    Моме, с тези продукти сладкиша ще бъде ометен още във вид на тесто. Има ли нужда да споменавам, че съм от отбора на обичащите сладкиши?😳

  5. Mari-ana казва:

    Само като видят бройката на бисквитите, която ще се получи моите ще закрещях хорово „О-ще, о-ще“. И тъй като нямат засищане… Благодаря за рецептата, но ще ги опитам, ако черпиш, Рали.😉

  6. astilar казва:

    Деничеро, не са изядени.🙂 Дискриминацията беше в името на доброто на човека (ако има такъв термин)🙂
    Вили, моята е лесна. Не съм любител на сладкишите и си чакам, колкото трябва. Виж, за Кремена беше мааалко по-трудничко да почака.🙂
    Жени, ако още малко си разширя ограничителния списък ще забраня четенето на всичките десет читатели на този блог.:mrgreen:
    Вилфорд, да има основания, но в този случай директно можеш да си спестиш брашното и маслото. Па и ток ще спестиш…😀
    Мари, ще почерпя, защо не.🙂 Тъкмо ти готвя едно колетче, може и бисквитки да ти изпратя в него.🙂

  7. rozabg казва:

    Забрави да кажеш,че е моя заслугата да имаш списанието и слава Богу,ЧЕ СИ ГИ ЗАПАЗИЛА!!!:)

  8. astilar казва:

    Ха, ха, ха, мислех да го кажа, но следващия път – обещавам.🙂 Как няма да съм ги запазила!? Освен, че са ценни, аз съм си Плюшкин. (Да не коментираме чия заслуга е последното😉😆 )
    И да кажа – радвам се, че отново наминаваш към блога ми! Поздрави!

  9. rozabg казва:

    Не мога да повярвам🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: