Kusudama


Докато се чудех, как да оползотворя няколко разноцветни рула крепхартия (популярна под името разтегателна хартия), попаднах на думата, спомената в заглавието.

Според Уики – Японската кузудама (лит. медицинска топка) е хартиен модел, който обикновено (не винаги) е създаден от  множество идентични пирамидални части (обикновено стилизирани цветя, изработени от хартиени квадрати), които са закрепени заедно, за да оформят сфера. Различните части могат да бъдат зашити или залепени заедно. Обикновено в долната част на сферата се закача пискюл за украса.

Кузудама произхожда от древната японска култура, където е била използвана за тамян и ароматизиране; вероятно първоначално е била китка от истински цветя или билки. Самата дума е комбинация от две японски думи – kusuri/ медицина и tama/ топка. В днешно време се използва като декорация или подарък.

Кузудама заема важно място и в изработването на оригами, където се смята за предшественик на вида модулни оригами.

Изработването на цветята се оказа много лесно и бързо. (Можете да видите подробните обяснения ТУК.) Квадрати с размер на страната 7 см. са много удобни за работа, дори с крепхартия. Опитах също успешно с размер на квадрата 5 см. Предполагам, че кузодама от този размер ще е много ефектна украса за коледната елха.

Advertisements
Comments
12 Коментари to “Kusudama”
 1. keklanka каза:

  М-м, много интересна споделка 🙂 И много хубава идея 🙂

 2. Благовеста каза:

  Много благодаря за идейката. Смятам, обаче , че ще е по-удобно да се направят за Великден или Първа Пролет. Но разбира се това е въпрос на избор!

 3. keklanka каза:

  да да, още ей с ега ги започвам

 4. astilar каза:

  🙂 keklanka, радвам се, че ти харесва.
  Благовеста, зависи от цветовете, с които ще избереш да ги правиш. 🙂

 5. Благовеста каза:

  И може би от хартията, защото с твърда става трудно.Трябва да е по-мека, според мен.

 6. astilar каза:

  Не знам с каква хартия си опитала, Блажка. Става с обикновени бели или цветни листи за принтер, с опаковъчна хартия, с крепхартия, с тишу. Да, с картон е определено по-трудно. Той си има други функции, които също ще споделя скоро. 🙂

 7. вили каза:

  Още снощи ги изпробват с листчета от кубче. Стават прекрасни, а Десито предложи да направим от станиол, но доста шоколади трябва да похапнем, за да се получи цял букет….

 8. astilar каза:

  О, да, Вили с листчета от кубче опитах и аз, наистина стават прекрасни. Със станиол едва ли ще стане, прекалено тънък е и ще се скъса. А ако го сгъвате, докато се получи удобен за работа лист, наистина ще трябва доста шоколади да похапнете. Хм, дали пък това не е основната идея на Деси? 🙂 Поздрави я!

 9. keklanka каза:

  А-а.. листчета от кубче?! Аз не знам за какво иде реч, наумих си да направя топката, дето се прави с 60 части и дванайсет цвята, готова е само половината и я направих с единствените листове, които имам – за принтер 🙂 Другата неделя пак, че се правя на работно дете 🙂

 10. astilar каза:

  Кекланка, листчета от кубчета са тези, които се ползват в случай на „който не помни да си записва като мен“. 🙂
  Деничеро, не се хили, а се готви за астиларско нашествие в началото на декември. 😛

 11. deni4ero каза:

  ах, че хубавоооооо

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: