Диагонал и…


Бях споделила за намерението си да излея свещ като разположа диагонално различните цветове. Използвам случая да покажа резултата, както и да споделя за някои тънкости, които научих при това изливане и ще приложа в следващото (съвсем скоро, защото започва подходящ сезон).

Ето какво се получи:

Диагонален слой се излива като се закрепи калъпът под наклон. Опитите ми да изливам в наклонен калъп, доведоха до размекване на стените (всички свещи са изливани в бутилки от минерална вода) и съответно до неравна повърхност след изстиването.
Препоръка – Да се излива в изправен калъп и да се накланя чак след 1-2 минути. Восъкът изстива достатъчно бавно и няма да се втвърди преди да наклоните калъпа, а от друга страна след 2 минути температурата му е достатъчно понижена, за да не разтопи пластмасата. (Между другото предполагам, че топенето на стените е предизвикано от директното изливане върху тях, защото иначе издържат на температурата.)

Преливането на цветовете, което може да се види в Розата и Портокал и папая се дължи на това, че не изчаках достатъчно да изстине предишния слой, както и на това, че смесвах остатъци от свещи на различни производители. Восъкът от свещите на различните производители се топи и изстива за различно време. След това гори различно. Слой восък от китайски свещи може да удави фитила. Ако все пак претопявате такива свещи е по-добре да изливате тънки слоеве от тях и да редувате с качествени.

Ето и опитите ми с тънки слоеве и редуване:

Черги

Свещта в средата догоря вчера. Беше излята в метална кутия от разтворимо кафе. Слоевете й бяха папая (жълт), без аромат (зелен), канела (червен). Много ме зарадва това, че ароматите не се бяха смесили.

Предстои ми изливане на свещ в литрова бутилка и с мой фитил. 🙂 По-нататък съм намислила да опитам и ниски свещи (в легнала бутилка, например с три фитила)

Напомням на собственика на лилавата свещ от първата публикация да направи, каквото трябва да направи. :mrgreen:

Advertisements
Comments
13 Коментари to “Диагонал и…”
 1. Жени каза:

  Аз се чудех къде си изчезнала, пък ти правиш красоти 😉
  И не знам уордпрес какви ги върши, но не виждам чергите- през два браузъра.

 2. Aquawoman каза:

  astilar, страхотни опити пак 🙂 И диагоналните са ефектни, но на мен лично чергите повече ми харесват. Шаренки и много весели 🙂

 3. вили каза:

  Страхотни са, но чергите и аз не виждам 😦 Не винаги съвършенството е красиво. В случая леките дефекти придават очарование и финес на свещите. Браво!

 4. вили каза:

  Видях ги! Май и на мен чергите повече ми харесват. Свежи и оригинални са!

 5. Mari-ana каза:

  Не съм забравила! 😛 Скоро ще направя каквото трябва. Тези дни пак ще си я паля – късметлийска е!!! 😀
  А ти нали помниш, че съм ти клиент? 😉
  Страхотни са свещите! Браво!

 6. astilar каза:

  Мари, не изгоря ли тази свещ? Не е късметлийска, ами е правена специално за теб. 🙂
  Помня, но отлагам за неопределено време намеренията за производство и ще продължа да се забавлявам с претапянето на остатъци.

  Между другото „чергите“ са регистрирана търговска марка на Lighthouse (за тях друг път).

 7. Жени каза:

  И аз видях „чергите“, ама повече ми харесват диагоналите…
  Пък да си призная на какво ми напомня заглавието на публикацията ти- Диагон-али 🙂 и ми стана още по-приказно, ама аз съм си шматка 😉

 8. astilar каза:

  Жени, съвсем не си шматка. 🙂 Точно това е заглавието!

 9. Жени каза:

  🙂 Е, тогава в случая може да не съм, но по принцип… 😉

 10. deni4ero каза:

  и аз за диагонали се сетих … страхотни са свещите, първата черга страшно ми легна на сърце … Ас, невероятна си!

 11. astilar каза:

  Голям майтап 🙂 Сега и аз не си виждам чергите. 😀
  Не си спомням коя е първата и не ми се рови из папката със снимките… Деничеро, повярвай в Дядо Коледа. Тази, която си мисля, че е първата е все още цяла. 🙂

 12. Рос каза:

  Остава само да кажеш, че можеш да опазиш ръцете си от горещия восък и че се отделят лесно от стените на бутилката после свещите, и ще погледна остатъка от синята свещ както на Коледа се поглежда прасето. Портокаловата свещ ме грабна с цветовете си. За жалост и аз не виждам чергите.

 13. astilar каза:

  Рос, изобщо не пипам восъка ръце. Потвърждавам, че не съм се изгорила нито веднъж. 🙂 (А се порязвам и продупчвам често при други операции)
  Лесно се отделя от бутилката. Можеш да я полееш леко с топла вода и да извадиш свещта, ако искаш да ползваш повторно матрицата. Това в случай, че не е много релефна бутилката. Аз режа и буквално обелвам бутилката от свещта.
  Провери за чергите след няколко дни, това е някакъв каприз на уърдпрес – играе си на „тука има, тука нема“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: