Лапад


Много съм доволна, че дъщеря ми с удоволствие похапва всякакви готвени зелении – спанак, лапад, коприва. Вчера си измислих супа, в която да оползотворя известно количество пресен лапад, набран от градината.

Причината да я споделя е, че се получи доста вкусна.

Крем супа с лапад

Продукти:

4-5 средно големи картофа, моркови (теглото им отговаря приблизително на количеството на картофите), 3-4 стръка пресен лук, 2 домата, около 400-500 гр. пресен лапад, 1 супена лъжица масло, 1 кубче сух зеленчуков бульон.

Приготвяне:

Картофите и морковите се обелват (ако не могат сами, ще трябва вие да си ги обелите:mrgreen: ), нарязватe ги на едро (буквално на две – на три) и ги пускате в тенджерата, за да се сварят (до полуразпад). Почиствате лука и лапада, като задължително отстранявате жилата в средата на листата. Доматите заливате с вряла вода, за да ги обелите по-лесно. Всичко кълцате на ситно и добавяте в тенджерата със сварени картофи и моркови. (Вероятно ще се наложи да добавите и още малко вода🙄 ) Щом отново заври, изтървате бульона и маслото (без лъжицата!). След десетина минути изключвате котлона и когато сместа престане да ври, сваляте тенджерата от котлона и пасирате със съответния електроуред. Ако прецените, че водата е много – връщате на котлона да изври.

Докато слушате как плющят ушите на похапващите супа, си припомняте за поезията на Баш Майстора и избухвате в безпричинен смях, който е също толкова здравословен, колкото и предложената супа.

😆

Comments
One Response to “Лапад”
  1. вили казва:

    Ех, че вкусно…😉 😛

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: