За пеликанът Груйо и други животни


Открихме сезона за разходки в зоопарка.

На фона на дочуващите се мнения на недоволни от условията и начините, по който хората се грижат за отглеждането на животните, не мога да се стърпя и за пореден път да изразя радостта си от зоопарка в Стара Загора, където си личи, че за природата в парка и за животните в зоо-кътовете се полагат грижи.

За лъвовете е изградена нова и доста просторна клетка в гората. Има две нови лъвици, които се бяха изтегнали на пъстра сянка и с достойнство наблюдаваха малобройните посетители (все още не всички знаят, че старата клетка е вече празна). За съжаление ме спохождат мисли, че приятелят, с когото миналата пролет си говорех е последвал любимата си.

Белла и Марк Антоний си имат своя радост и грижа, поради което отново пред погледите на любопитните мъници се възправя само той. Спорен е въпросът кой е по-любопитен да види новородените пухкави топки, дали аз или Кремена, но и двете ще трябва да потърпим поне до месец май.

До тогава, обаче ще си говорим с Груйо, който редовно застава в близост до оградата на една от страничните алеи. Името и историята му научихме от самия него. 🙂 (Шегувам се, разбира се.) Докато Кремена го обсипваше с комплименти за красотата му, питаше го може ли да говори и иска ли да се запознаят, една жена, която беше наблизо и явно трогната от опитите на детето да се запознае с пеликана, ни каза името му, както и това, че е бил ранен от бракониер и в СЦДЖ „Зелени балкани“ са се грижили за него, докато укрепне. За съжаление Груйо не е способен отново да полети, тъй като лявото му крило е само с две фаланги, поради което и се намира в зоопарка. Перата му са в най-нежното и чисто розово, което някога съм виждала! Снимка на Груйо и на други спасени красавци можете да видите тук. Ние с Кремена смятаме да се възползваме от отворените врати на центъра и да ги посетим лично.

П. П. Всичко това ме кара да приемам с известна радост свободното време, с което ще се сдобия от следващия месец.

Advertisements
Comments
2 Коментари to “За пеликанът Груйо и други животни”
  1. вили каза:

    Бих казала, че сте щастливци с хубавата зоологическа градина. Пловдивската, за голямо мое съжаление, е отчайваща. Миналата година се говореше, че ще я пооправят, но не знам как вървят наистина нещата с нея.
    Хубавото време и мен ме кара на разходки из природата или поне на нови места. И един от дните през идващата седмица съм решила да си направим еднодневна екскурзия. Маршрутът е все още неясен, но Стара Загора е едно от предложенията. 😉 😉

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] вече не е спорен. Докато Кремена убеждаваше баща си да я изпрати на […]Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: