Капама


Оригиналната рецепта е за „Капама по бански“ (стр. 130 от книгата на Пенка Чолчева), но с времето толкова съм я модифицирала, че спокойно мога да я озаглавя „Нещо вкусно по Астиларски“😀
В книгата количествата на продуктите са препоръчани в килограми. Аз използвам друга мярка, която е доста точна, нарича се „на око“.

Ястието се готви в глинен съд, аз използвам гювеч с вместимост около 5 литра (на око🙂 )

Количеството на продуктите зависи изцяло от вместимостта на съда – сланина или бекон (нарязани на тънки филийки), с които облепвам дъното и стените. Зелеви листа, кайма, ориз и кисело мляко, от които завивам сърмички. Сърмичките подреждам плътно на дъното на съда. Отгоре изсипвам накълцано на ситно кисело зеле – само малко, колкото да изравня „терена“ и натискам силно, за да направя „легълце“ за свинските ребърца. Върху ребърцата отново слагам накълцано зеленце, а върху него подреждам старателно пилешки филенца, после пак накълцано зеле, пак натискам и почти на финала разполагам удобно сурова наденица, която завивам със зелеви листа – плътно. Контролно натискам пак и завивам, докато и да натискам,  и да не натискам – нищо не помръдва.🙂 Слагам капак, който плътно да затвори съда. Напрягам мускули и внасям гювеча във фурната, на възможно най-ниския рафт. Включвам на най-високата температура и влизам в банята.🙂 Когато най-сетне изляза от там, фурната вече е загряла максимално. Намалям я на толкова градуса, колкото пъти повтарям на Марин да я изключи след два часа (най много три), абе към стотина градуса някъде.

Пристигам на работа и докато се чудя, дали пък да не взема да си отида точно на време, за да си изключа сама фурната за по-сигурно, решавам да споделя с вас рецептата за ястието, което спокойно може да нахрани поне шестима гладни и то, ако двама от тях не ядат хляб.

Наздраве!

Comments
6 Responses to “Капама”
  1. astilar казва:

    Под „по бански“ се има предвид, че така я готвят в Банско, а не че ще ходи на плаж по бански, както ми хрумна, докато се проверявах за грешки.😀

  2. deni4ero казва:

    аз пък мислех, че трябва да си по бански, докато я правиш🙂

  3. 6efa казва:

    kaji ne6to i za 4ervenoto vino, deeeeeeeeee

  4. vilford казва:

    Честита Нова Година!
    Много усмивки, щастие и здраве да ти донесе!

    Вкусно звучи рецептата, но чистосърдечно да си призная няма особени шансове да се преборя с нея нито в Банско, нито по бански. Може би, ако опитам в Банско и съм по бански… не, и това не би ме направило кулинар! Ще подъвча малко дъвка, че започнах да преглъщам.

  5. вили казва:

    Какъв готвач си ти, Астилар! Ядох подобна капама преди два дена. Нямаше сърмички, а няколко вида месо – пилешко, телешко, пържолки свински, кървавица… Не съм се престрашавала да готвя такъв шедьовър, а може би бих успяла, но нямам подходящ съд. 😉 Цялата тази вкусотия е задължително да се полее с червено мерло(по желание може и друг вид, но да е червено вино задължително)😉

  6. astilar казва:

    🙂 Капамата е ястието, при което с минимум усилия постигам максимален резултат.
    Не знам, защо ви звучи сложно приготвянето й, вероятно пак съм объркала нещо в разказването.😀

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: