Хапче за „изтриване“ на спомени


Прочетох преди време при Vegecat за това научно откритие. Не е новина, хапчето е открито преди 2 години от изследователи в Университета МакГил. Използва се за лечение на посттравматичен стрес. Т.е. прекъсва връзката между спомена и стресиращото събитие, което го е предизвикало. Участниците в експеримента, които са преживели травматизиращи събития, като кражба, насилие или автомобилна катастрофа са успели да запазят спомените си за тях, но без те да ги тревожат. Останалите им спомени не са засегнати от лечението.

„Когато се връщаме към спомена, той трябва да бъде преживян отново, за да се възстанови в първоначалната си форма. Ако успеем да попречим на процеса по възстановяване, старият спомен би могъл да деградира или да се загуби. Така атакуваме емоционалната памет, тази, която си спомня за чувствата ни“

(N.B. Това не е ли потвърждение, че емоционалната памет е по-силната и по-значимата за човека?)

„Животът на жертвите на травматизиращи събития може да бъде напълно разрушен. Някои не посещават места, подобни на това, където им се е случил инцидента. Други не гледат новини по телевизията, за да не видят картини, които отново да им напомнят за травмата. Хората се депресират, става непосилно да се живее с подобна тежест.“

В основата на лекарството е пропанолол, разпространен при лечение на високо кръвно.

Следват куп въпроси.

Advertisements
Comments
7 Коментари to “Хапче за „изтриване“ на спомени”
 1. Диана каза:

  „Следват куп въпроси“ е добре казано. И аз си зададох няколко докато четях.
  Но се сетих и за нещо съвсем друго. Като правили антистенокардина за сърцето, се оказало, че той унищожава вируси. Сега е в основата на всички антивирусни лекарства – изопринозин, ремантадин.
  Как ли ще се отрази това лекарство, за което пишеш, на други наши функции (освен високото кръвно)?

 2. вили каза:

  Най-важно в случая е, че на хора, които им се е случило нещо много кардинално в живота ще помогне да се върнат(доколкото могат) в руслото на старите си навици. А какви ще му са страничните ефекти сигурно доста късно ще узнаем.

 3. vilford каза:

  Това е много интересно! Да повлияят на емоционалното състояние свързано със спомена е много хитро. Дали хората, подложени на това имат чувството, че се гледат отстрани като на филм?

 4. vegekat каза:

  Encore une fois merci !! 🙂 C’est drôle parce que justement hier, j’ai regardé tes vidéos sur ton orage chez toi. En fait, c’est ce que j’en ai déduis !!

  Je serais curieuse de savoir ce que les gens par chez toi pense de cette fameuse pilule. Si tu as lu les commentaires que les gens ont laissé chez moi, l’opinion était assez partagée. Alors que certains étaient contre comme moi, d’autres étaient plutôt d’accord.

  Peut-être que les opinions seront différentes sur un autre continent !!

  Merci encore et prend soin de toi !! xx 🙂

 5. ssk каза:

  vegekat, защо си против?
  Предполагам и ти би искал да забравиш пътуване като това http://vegekat.wordpress.com/2008/06/07/pas-si-pire-le-transport-en-commun-de-montreal/ или пък някоя катастрофа, а да не говорим за насилие като дете или нещо дори по – ужасно. 🙂 Това хапче се явява като спасение за някои хора. Е не и за мен, аз съм си добре. 🙂

 6. astilar каза:

  Je vais t’envoyer les traduction des commentaires par e-mail, Vegekat.
  Quant a ssk il parle français il me semble, alors je lui serais reconnaissante s’il écrit un commentaire sur ton blogue. :))

 7. vegekat каза:

  Ah c’est une bonne idée de me traduire les commentaires !! Merci !!

  Ssk parle français ?!! Ah bien oui, j’aimerais bien un p’tit bonjour !! 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: