Зоопарк – зоо


Тук, разбира се има и животни. В техните къщички също е чисто.

Гледката на животните в зоопарка (всеки зоопарк) предизвиква у мен смесени чувства. От една страна обичам да ги гледам, да си говорим с Креми кое животно как „говори“, с какво се храни и какво точно действие извършва в момента, в който ние стоим пред къщичката му и воайорстваме (така, де). От друга страна ми е тъжно, че не живеят в естествената си среда, че са затворени, за да „обслужват“ интересите на хората и за да забавляват хората.

Повечето от животните в старозагорския зоопарк имат големи къщички. В зоопарка животните живеят в къщички, които в действителност се наричат клетки. (За чия безопасност са направени клетките е тема на друг размисъл.) Та, клетките не са малки, освен това са в гората, което е близка до естествената за доста от тях среда . (На лъва може би му е хладничко, но гледам си подремва на сенчица, т.е. вероятно не му е зле 🙂 )

Гледах орлите, например. Те почти не се опитват да летят, защото мрежата им е ниска. Мъжът ми коментира – какво ли е за тези горди птици, които обичат висините и са техни господари, да живеят така затворени? Подобен коментар може да бъде направен и за някои от другите животни, разбира се. Мислех си обаче, че повечето от тези животни са родени в именно тази среда – в зоопарка. Тук за тях се полагат специални грижи и много от инстинктите им са закърнели, придобили са и много „нови човешки“ навици.

Толкова по въпроса за „смесените чувства“. Щом за животните се грижат добре и те изглеждат добре, значи така се и чувстват. Във всеки случай най-невъзпитаното и лицемерно животно, което познавам е човекът. 😦

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: