Някой беше казал…


Когато прочета известен цитат придружен с коментар от сорта на този в заглавието, леко се изнервям.

Според мен използването на изветни фрази без да си направим труда да научим кой е авторът им е некрасиво някакси. Не е нарушаване или кражба на авторски права, защото цитатите, които са придобили такава гражданственост не могат да бъдат защитени от лицензи. Показателно е обаче за склонността ни да си говорим общи приказки, хей така, просто, за да не мълчим. Показателно е и за мързела ни, да потърсим кой е авторът, пък може и нещо повече за него да научим. Освен фразата, която сме измъкнали от контекста, за да употребим за собствените си цели, този автор вероятно е казал и други неща, които биха могли да ни помогнат да разтълкуваме по-правилно цитираната фраза.

Говоря си само.

Кой е автор на твърдението: „Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.“?

Реклами
Comments
4 коментара to “Някой беше казал…”
 1. ssk каза:

  Знам повече фрази отколкото автори. Просто тях ми е по – трудно да ги запомня, вниманието ми е отвлечено.И все пак смятам, че е по – добре да употребяваме фрази без автори, отколкото изобщо да не употребяваме автори.

 2. razmisli каза:

  Има ли значение кой е казал какво, ако казаното е само по себе си от важното? Мисля че има, когато ако знаем името на автора това би дало допълнителна информация за изказването, примерно в какви обстоятелства е казано, и съответно би повлияло на тълкуването.

 3. Това ми напомня на един виртуален разговор на тема „Трябва ли блогърите та ди пишат името или кое е по-важно – какво е казано или кой го е казал?“

  Любен Дилов старши?

 4. astilar каза:

  @ssk Не съм сигурна, че те разбирам…

  @razmisli Да, всеки автор си има своя среда, своя философия, свой собствен стил и това е една от причините, пради които мисля, че е важно да бъде посочван автора. Другата е, че споменавайки името му засвидетелстваме уважение към него.

  @ Георги Фурнаджиев – Ще потърся следи от този разговор…, но мисля, че важни са и двете. Понякога даже са и много тясно свързани 🙂 Може да кажеш много неща, но ако си „никой“ едва ли ще им обърнат внимание.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: